Het kasteel van Trazegnies

Place Albert Ier, nr. 32
6183, Trazegnies
+32 (0) 71 45.10.46 www.chateaudetrazegnies.be Frans Prix standard adulte 5.00€ Add to Cart 
Commercial Descriptions

Trazegnies was ooit de zetel van een machtige heerlijkheid en de wieg van een van de meest illustere families van Europa. De familie de Trazegnies bezat een kasteel dat gelijke tred hield met hun reputatie. Van het allereerste landhuis resten vandaag nog de romaanse kelders, zeldzame getuigen uit de 11e eeuw. Het kasteel werd herbouwd op het einde van de 16e eeuw, nadat het in 1554 was geplunderd en in brand gestoken. Het was Charles II, markies de Trazegnies, die het prachtige hoofdgebouw liet optrekken. Het is het pronkstuk van het huidige kasteel en een bijna uniek voorbeeld van Lodewijk XIII architectuur. Sinds 1950 is het kasteel beschermd als historisch monument.

Zijn plataan…
Op het binnenplein kan men een plataan zien die op 7 november 1735 geplant werd door markies de Trazegnies.
Hij is erkend als mooiste exemplaar van België. Zijn omtrek bedraagt 4,60 meter en zijn hoogte 44 meter.
Het park werd volledig heraangelegd zodat het de luister terugkreeg die het verloren was in de 19e eeuw.

Zijn museum en zijn tentoonstellingen…
Onder het gebinte uit de 16e eeuw en op een oppervlakte van ongeveer 450 m2 is een museum ingericht, met een verzameling van 3.000 werktuigen en voorwerpen die 33 oude en ambachtelijke beroepen evoqueren. Momenteel is het museum niet toegankelijk om veiligheidsredenen. In het kasteel hangen schilderijen tentoon van Jean Ransy, Roméo Dumoulin en Albert Mascaux, naast beelden en schilderijen van Charles Delporte. Tijdens het toeristische seizoen worden regelmatig thematentoonstellingen ingericht.
In de winkel van het kasteel vindt men brochures, boeken, prentkaarten en souvenirs, maar ook de bekende wijn ‘Clos du château de Trazegnies’.

Zijn wijngaard…
Het is een unieke situatie: een wijngaard op een steenberg van Herlaimont. De plaatselijke industrieel François Dubois wilde bewijzen dat de steenbergen, een restant van de steenkoolontginning, niet steriel waren. Hij plantte op de terril wijnstokken en fruitbomen.
Het onderhoud van de wijngaard, het oogsten van de druiven en de wijnbereiding gebeurt met veel zorg en op een ambachtelijke manier. Al het materiaal bevindt zich in de gewelfde kelders van het kasteel van Trazegnies. De wijnen hebben verschillende onderscheidingen verworven tijdens wedstrijden en kregen een ‘gegarandeerde herkomstbenaming’(AOC) voor de productie van 2004.

Photos
Videos
Choose Distance
Hide Map
Les horaires
Van mei tot juni, op zondag en feestdagen van 14.30u. tot 17.30u. Met een rondleiding om 15u..Van juli tot september, op zaterdag, zondag en feestdagen van 14.30u. tot 17.30u. Met een rondleiding om 15u.